به گزارش مشرق، سوم اردیبهشتماه گذشته، نامهای با امضای همایون اسعدیان رئیس هیأتمدیره خانه سینما منتشر شد که در آن از راهاندازی سامانهای برای حمایتهای معیشتی و مالی در شرایط کرونایی خبر میداد و از اعضا خواسته شد تا همه اعضا نسبت به تکمیل این پرسشنامه تا ۱۳ اردیبهشت اقدام کنند.
از ۳۴ سوال این پرسشنامه، برخی به زندگی شخصی افراد میپرداخت که این موضوع، اعتراض ۱۲ صنف از صنوف زیرمجموعه خانه سینما را در پی داشت. آنها معتقد بودند: «نفس رفتار گزینشی با اعضای صنوف به هر شکل اشتباه است» و پیشنهاد کردند: «به منظور حفظ شأن اهالی سینما و در راستای صیانت از کرامت انسانی اعضا با استفاده از تجربههای موفق پیشین، مبنا بر انصراف خودخواسته اعضایی که از تمکن مالی لازم برخوردارند قرار داده شود».
اما هیأتمدیره خانه سینما برای شناسایی هنرمندانِ نیازمند، فقط شیوه غربالگری را به رسمیت شناخت و به روشهای پیشنهادی صنوف توجهی نکرد. از این رو، صنوف مبنای شرعی این شیوه غربالگری را از آیتالله ناصر مکارم شیرازی سؤال کردند و این مرجع تقلید آن را جایز ندانست.
پس از رسانهای شدن این استفتاء، اسعدیان با ابراز تأسف از اینکه پای مراجع تقلید به خانه سینما باز شده است، دوم خردادماه در گفتوگو با رادیو مدعی شد: «این سامانه اطلاعاتی، ربطی به توزیع ۱۵۰۰ بسته معیشتی ندارد!» ضمن اینکه با دادن آدرس غلط گفت: «طرح این موضوع که باید به همه اعضا سرویس یکسان داده شود یک عوامفریبی است و اصولا معتقدیم تخصیص یارانه میان همه افراد نه تنها عدالت نیست که ظلم است.»
این در حالی است که معترضان به شیوه غربالگری، تخصیص امکانات رفاهی و معیشتی به همه اعضا را مطالبه نکردند، بلکه خواستار حفظ کرامت و شأن اعضا بودند. به عنوان نمونه، حسن قلیزاده سینماگر پیشکسوت و فیلمبردار فیلمهای «اجاره نشینها» و «جنگ نفتکشها» نوشته بود که خانه زیبای ما در حال تبدیل شدن به نوانخانه است.
بیشتر بخوانید:
فضای موجود سینمای ایران، فضای مسمومی است/با پول کثیف نمیشود در سینما کار خوب کرد/سلبریتیها با پول کثیف رشد کردند
همچنین مجتبی امینی تهیهکننده سینما و تلویزیون نوشته بود: «عملکرد هیأتمدیره خانه سینما طی سالهای اخیر همواره محل نقد اهالی سینما بوده، به نحوی که بسیاری این دوران را بدترین ایام برای صنوف سینمایی دانسته و بعضی خواهان تعطیلی و استعفای اعضای خانه سینما هم شدهاند!»
به فاصله یک روز از اظهارات اسعدیان، صنوف معترض به شیوه غربالگری استفتاء دیگری از آیتالله علوی گرگانی گرفتند که این مرجع تقلید در پاسخ نوشت: «تحقیق و تفحص از زندگی شخصی افراد جایز نیست، مگر با اجازه حاکم شرع.»
البته در جدیدترین اقدام خانه سینما، گویا پاسخ دادن به پرسشهایی همچون «شغل همسر» الزامی نیست.
اما فارغ از بحث غربالگری، عملکرد خانه سینما طی سالهای اخیر همواره محل مناقشه بوده است. باید منتظر ماند و دید هیأتمدیره فعلی - که تا پایان اردیبهشتماه ابقا شده بود اما به دلیل شرایط کرونایی، همچنان فعال است - چه واکنشی نشان خواهد داد؟ و مجمع عمومی خانه سینما چه تاریخی تشکیل خواهد شد؟